kuchnia włoska Kraków rynek

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, jakkolwiek też wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz śliczne zabytki – to również kuchnia i regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy chodzi o dania oraz lokalne produkty.

polecana restauracja w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających towarów. Kraków słynie przede wszystkim z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik wspaniałych regionalnych składników – podróżnicy zwykle wyszukują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych opiszą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, który można traktować jako zwykły specjał. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go także specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej znanym, chociaż też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-historia/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy poszukują oryginalnych, lokalnych regionalnych kuchni i produktów, za pomocą jakich są w stanie o dużo poprawniej poznać Kraków i jego okolice.