Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych na całym globie. Dziś skosztować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co uwielbiają konsumować pierwotni Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu charakterystycznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Miłują ją też sami Włosi.
Wspaniała serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w zasadzie ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z przeróżnego rodzaju sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być porządnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niezmiernie ubogacona. Poświęcić wolno jej w rzeczywistości długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że urzeknie ono głębią smaku i aromatu.